preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 

Crtice iz povijesti škole

Na području grada Poreča djeluju dvije osnovne škole: Osnovna škola Poreč (matična škola), s tri  područne škole s odjelima od I. do IV. razreda  u Velom Maju, Novoj Vasi i Žbandaju, te osnovna škola na talijanskom jeziku „Bernardo Parentin“.

Zgrada matične škole smještena je u istočnom dijelu grada, na samom ulazu u užu gradsku jezgru, na livadi između dviju frekventnih prometnica: Vukovarske ulice na sjeveru i Karla Huguesa na jugu. U neposrednoj blizini Škole nalazi se i dvorana GSZ-e Poreča „Veli Jože“ gdje učenici iste pohađaju satove TZK-e.

Osnovna škola Poreč osnovana je 27. kolovoza 1960. kada tadašnji Odbor općine Poreč donosi Rješenje o osnivanju. U njenom sastavu su i odjeljenja za učenike pripadnike talijanske nacionalne manjine s područja cijele općine. Od te godine OŠ Poreč ima područna odjeljenja u Dračevcu (do IV. razreda), Fuškulinu (do IV. razreda), Novoj Vasi  (do VIII. razreda), Velom Maju (do IV. razreda), Varvarima (do IV. razreda) i Žbandaju (do VIII. razreda).

U sastavu Škole djeluje i dječji vrtić koji će se izdvojiti u samostalnu ustanovu 1984. godine.

1968. godine Škola mijenja naziv u Osnovna škola „Bratstvo i jedinstvo“ Poreč. Kako Škola djeluje i za pripadnike talijanske nacionalne manjine, uz hrvatski, koristi se i talijanski naziv: Scuola elementare „Unità e fratellanza“ Parenzo. Pod istim nazivom Škola djeluje do 1992. godine kada joj se vraća raniji naziv, Osnovna škola Poreč. Odjeljenja na talijanskom jeziku djeluju u Matičnoj školi do 1994. kada sele u novoosnovanu Talijansku školu Bernarda Parentina, u obnovljenu zgradu smještenu u starogradskoj jezgri, pokraj Istarske sabornice.

Sadašnja zgrada Matične škole izgrađena je sredstvima iz samodoprinosa građana. Projekt je izradio Građevno-projektni zavod Rijeka. Zagrebačkom poduzeću „Novogradnja“ povjereni su radovi na izgradnji školske zgrade koji su se odvijali 1977./78. godine. Svečano otvorenje Škole obavio je dr. Stipe Šuvar, tadašnji republički sekretar za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu, 28. travnja 1978. godine, a nastava u novim prostorima započela je u rujnu iste godine.

Već dugi niz godina planira se izgradnja nove školske zgrade na području gradskog naselja Finida, koja bi djelovala uz već postojeću. 


 

JELOVNICI
Sportska dvorana Žbandaj
Priloženi dokumenti:
Pravilnik.pdf
Poziv.pdf

VOZNI RED
Raspored zvona
Priloženi dokumenti:
raspored zvona.pdf

CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju