preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 

Crtice iz povijesti škole

Na području grada Poreča djeluju dvije osnovne škole: Osnovna škola Poreč (matična škola), s tri  područne škole s odjelima od I. do IV. razreda  u Velom Maju, Novoj Vasi i Žbandaju, te osnovna škola na talijanskom jeziku „Bernardo Parentin“.

Zgrada matične škole smještena je u istočnom dijelu grada, na samom ulazu u užu gradsku jezgru, na livadi između dviju frekventnih prometnica: Vukovarske ulice na sjeveru i Karla Huguesa na jugu. U neposrednoj blizini Škole nalazi se i dvorana GSZ-e Poreča „Veli Jože“ gdje učenici iste pohađaju satove TZK-e.

Osnovna škola Poreč osnovana je 27. kolovoza 1960. kada tadašnji Odbor općine Poreč donosi Rješenje o osnivanju. U njenom sastavu su i odjeljenja za učenike pripadnike talijanske nacionalne manjine s područja cijele općine. Od te godine OŠ Poreč ima područna odjeljenja u Dračevcu (do IV. razreda), Fuškulinu (do IV. razreda), Novoj Vasi  (do VIII. razreda), Velom Maju (do IV. razreda), Varvarima (do IV. razreda) i Žbandaju (do VIII. razreda).

U sastavu Škole djeluje i dječji vrtić koji će se izdvojiti u samostalnu ustanovu 1984. godine.

1968. godine Škola mijenja naziv u Osnovna škola „Bratstvo i jedinstvo“ Poreč. Kako Škola djeluje i za pripadnike talijanske nacionalne manjine, uz hrvatski, koristi se i talijanski naziv: Scuola elementare „Unità e fratellanza“ Parenzo. Pod istim nazivom Škola djeluje do 1992. godine kada joj se vraća raniji naziv, Osnovna škola Poreč. Odjeljenja na talijanskom jeziku djeluju u Matičnoj školi do 1994. kada sele u novoosnovanu Talijansku školu Bernarda Parentina, u obnovljenu zgradu smještenu u starogradskoj jezgri, pokraj Istarske sabornice.

Sadašnja zgrada Matične škole izgrađena je sredstvima iz samodoprinosa građana. Projekt je izradio Građevno-projektni zavod Rijeka. Zagrebačkom poduzeću „Novogradnja“ povjereni su radovi na izgradnji školske zgrade koji su se odvijali 1977./78. godine. Svečano otvorenje Škole obavio je dr. Stipe Šuvar, tadašnji republički sekretar za prosvjetu, kulturu i fizičku kulturu, 28. travnja 1978. godine, a nastava u novim prostorima započela je u rujnu iste godine.

Već dugi niz godina planira se izgradnja nove školske zgrade na području gradskog naselja Finida, koja bi djelovala uz već postojeću. 


 

Raspored sati
Raspored zvona
CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju