preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 > O školi

PODACI O UPISNOM PODRUČJU

Osnovna škola Poreč djeluje na upisnom području Grada Poreča, koji je smješten je na zapadnom dijelu istarskog poluotoka. Područje Grada Poreča obuhvaća 58 naselja koja su odlično prometno povezana. Grad s okolicom broji blizu 20.000 stanovnika dok u samom gradu živi 10.500 žitelja. 

Na upisnom području grada Poreča djeluju dvije osnovne škole: Osnovna škola Poreč - Poreč (matična škola), s tri  područne škole s odjelima od I.-IV.razreda i to u Velom Maju, Novoj Vasi i Žbandaju, te osnovna škola na talijanskom jeziku «Bernardo Parentin».

Područje Grada Poreča je dinamična gospodarska cjelina, što se odražava u dinamičnoj izgradnji komunalnog sustava i objekata javnih i društvenih potreba. Bilježi se stalan i  značajni porast broja stanovništva, posebno u razdoblju od 1961. godine do danas. Naročito rastu prigradska naselja i okolna  sela, što ima za posljedicu porast broja učenika u područnim odjelima I porast broja đaka-putnika.

PROSTOR ŠKOLE

Osnovna škola Poreč ima matičnu zgradu u Poreču i tri zgrade Područnih škola u mjestima Nova Vas, Veli Maj i Žbandaj. Matična škola izgrađena je 1976. godine, te je prema tadašnjim standardima bila  jedna od najsuvremenijih škola. Smještena na preko 7000 m2 uređenog zelenila, opremljena tada najsuvremenijim i bogatim sadržajima i opremom te specifičnom i zanimljivom arhitekturom plijenila je pažnju i pohvale javnosti. Međutim, materijali od kojih je izgrađena propadaju brže od klasične gradnje, te je potrebno stalno  ulaganje znatnih sredstava u održavanje i obnovu zgrade. Prema današnjim standardima zgrada matične škole ne zadovoljava potrebnu kvalitetu iz više aspekata kako građevinskog, tako i pedagoškog standarda, a naročito je zamjetno neudovoljavanje standardima energetske učinkovitosti, zbog čega  je potrebno veće inveticijsko ulaganje i preinaka dijelova zgrade da bi se spriječila daljnja pretjerana potrošnja energije za grijanje i hlađenje.  Dijelovi zgrade su dotrajali (sanitarije, oluci i odvod oborinskih voda, podovi u dijelu učionica, pojedini kuhinjski uređaji, vrata i prozori), te je zbog potrebe zadovoljavanja higijenskih, energetskih, sigurnosnih   i pedagoških standarda nužna znatna ulaganja u investicijsko održavanje. Popločenje terasa je u značajnoj mjeri oštećeno te zahtijeva hitnu sanaciju zbog sigurnosti učenika te je zbog proširenja djelatnosti otvaranjem čak osam grupa produženog boravka od kojih je šest u matičnoj zgradi potrebno urediti sadržaje adekvatne za takav oblik pedagoškog rada..

U matičnoj zgradi nedostaju prostorije za individualni i grupni rad s učenicima s teškoćama u razvoju, prostorije za boravak učenika koji ne sudjeluju na izbornoj nastavi vjeronauka, talijanskog jezika ili informatike, nedostaje tzv. učenički klub –prostorija u kojoj borave učenici dok čekaju autobus, prostorija za didaktički praktikum, pismohrana,  prostor za održavanje individualnih konzultacija s roditeljima, prostorije  za rad učitelja, polivalentna dvorana za održavanje priredbi i učiteljskih vijeća. .

Škola ne posjeduje vlastitu sportsku dvoranu ni vlastite sportske terene  već, zajedno s još dvije srednje škole i jednom osnovnom koristiti objekte Sporstsko-rekreacijskog centra “Veli Jože”,  koji su vlasništvo gradskog Saveza sportskih udruga (premda je sportska dvorana građena kao sastavni dio školskog kompleksa), što pričinja znatne teškoće u organizaciji rasporeda korištenja ovih prostora a time i rasporeda sati Škole. Valja istaknuti da u jutarnjoj smjeni razredna nastava (9 odjeljenja) nema pristup sportskoj dvorani, već samo tijekom poslijepodnevne smjene. Srednje škole zauizmanju prva dva sata pu poslijepodnevnoj smjeni, a osim toga, Sportska zajednica koja upravlja dvoranom često u poslijepodnevnim terminima istu iznajmljuje u komercijalne svrhe  što dodatno otežava provođenje nastavnog plana I programa tjelesne I zdravstvene kulture za razrednu nastavu. Oprema u sportskoj dvorani je zastarjela i manjkava, te je nužno obnoviti sprave i sportska pomagala kako bi bilo zadovloljeni pedagoški standardi, te sigurnosni i higijenski uvjeti.

Zgrade područnih škola stare su stotinjak godina. Zgrada PŠ Veli Maj je zalaganjem osnivača obnovljena, ugrađeni su  novi prozori, te toplinska i hidro izolacija fasade, a isto se planira provesti u PŠ Nova Vas. Zgrada Područne škole Žbandaj  temeljito je obnovljena na način da je stara zgrada srušena i na njezinom mjestu izgrađena nova zgrada sa sportskom dvoranom i vanjskim igralištem,  opremljena najsuvremenijom opremom koja je otvorena početkom 2017/18. školske godine. Očekuje se izgradnja još jedne zgrade, Osnovne škole Finida, čije otvorenje je planirano za početak iduće školske godine, čime će Osnovna škola Poreč biti rasterećena od prevelikog broja učenika  i prekomjernog broja odjeljenja te rada u dvije smjene.  Međutim, problemi s nedostatkom prostora i potrebom za investicijskim održavanjem u matičnoj školi i dalje će biti aktualni te ih valja rješavati, što se i činu u suradnji s osnivačem, Gradom Porečom.

 

ORGANIZACIJA SMJENA

Voditelj smjene A: Marija Mufić Santin

Voditelj smjene B: Milka Mršić

Voditelj područne škole Nova Vas: Nataša Bayer

Voditelj područne škole Žbandaj: Ljubica Goričanec

Voditelj područne škole Veli Maj: Senka Rukavina

 

 


 

JELOVNICI
Sportska dvorana Žbandaj
Priloženi dokumenti:
Pravilnik.pdf
Poziv.pdf

VOZNI RED
Raspored zvona
Priloženi dokumenti:
raspored zvona.pdf

CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju