preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 > Oš Poreč

„RASPLESANI RAZREDI“ Kada učionica postane plesni podij…

Autor: Kristina Lijović, 23. 3. 2017.

„Kroz ples učimo više od plesa, učimo se suradnji, uvažavanju, prijateljstvu…“ riječi su učenice 7. razreda polaznice projekta „Rasplesanio razredi“.

Već tradicionalno u našoj Školi učenici 7. razreda za vrijeme sata razrednika pohađaju 12 sati poduke u plesnim vještinama.

Prvi javni nastup imaju za svoje roditelje. Tako su i ove godine, 17. i 24. veljače, u jednom dijelu nastavnog sata učionice postale plesni podij za zajednički ples roditelja i djece. U veselom raspoloženju i maksimalnu podršku škola je bila mjesto kvalitete u kojem su svi sudionici odgojno obrazovnog procesa mogli zadovoljiti svoje potrebe. 

Ostvarivanje Školskog preventivnog programa: Osnaživanje djece kroz ples

Školski projekt Osnaživanje djece kroz ples „Rasplesani razredi“ provodi se već osmu školsku godinu.  Nastao je na temelju utvrđenih potreba za podučavanjem i osposobljavanjem učenika u konkretnim životnim vještinama u cilju prevencije rizičnih ponašanja, jačanja individualnih i vršnjačkih zaštitnih faktora te stvaranja podržavajućeg školskog okruženja.

Projekt je autorski rad stručnih službi Osnovne škole Poreč, Fonda Zdravi grad Poreč i Povjerenstva „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča.

Budući da je ples kao aktivnost bliska mladima, a kao usvojena životna vještina vrijedna za cjelokupan fizički i psihički rast i razvoj pojedinca, podučavanje mladih u ovom području dodatno ih osnažuje u izborima društveno prihvatljivih oblika ponašanja.

Projekt traje 15 nastavnih sati. Provodi se s generacijom učenika 7. razreda za vrijeme sata razrednika u školskom okruženju.

Pedagoški voditelji  Projekta  su razrednici i pedagoginje škole. Na početku Projekta održava se uvodna  radionica za učenike: Zdravi životni izbori i stvaranje pozitivnog razrednog ozračja.

Potom slijedi  12 sati  plesnih radionica koje se ostvaruju u suradnji s plesnim instruktorima Udruge Plesni centar „Studio“ iz Pule.

Tijekom radionica učenici, uz usvajanje plesnih koraka i struktura standardnih i latino američkih plesova, usvajaju i plesnu filozofiju koja se zasniva na temeljnim ljudskim vrijednostima te je usmjerena na razvoj socijalnih kompetencija učenika - suradnju, samopouzdanje, prijateljstvo i samodisciplinu.

Završna radionica ostvaruje se kao Otvoreni sat za roditelje na kojem učenici prvi put javno prezentiraju usvojene plesne vještine te prema potrebi podučavaju i svoje roditelje u djelu radionice planiranom za zajednički ples roditelja i djece.

Evaluacija i sustručnjačka supervizija Projekta je kontinuirana. Projekt je 2011./12. godine bio uključen i u PREFFI istraživanje usmjereno na osiguravanje kvalitete preventivnih programa  kojeg je provodila Istarska županija u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom iz Zagreba.

Evaluacija ishoda Projekta pokazuje da preko 80% učenika procjenjuje visok i prosječan stupanj utjecaja Projekta na osobnu razinu - razvoj suradljivosti, samodiscipline i samopouzdanja.

Također  85% učenika procjenjuje visok i prosječan stupanj utjecaja Projekta na pozitivno razredno i školsko ozračje – prijateljstvo, suradnju, uvažavanje i međusobno pomaganje.

Završni sat „Rasplesanih razreda“ posvećen je i radionici za roditelje čija aktivna uključenost ima  važnu ulogu u osnaživanju i podršci djece u pozitivnim životnim izborima. Roditelji koji su do sada procjenjivali Projekt u 100% iznosu podržavaju njegovo provođenje.

Školski projekt Osnaživanje djece kroz ples „Rasplesani razredi“  predstavljen je u javnim glasilima, na stručnim skupovima kao i sudjelovanjem i javnim nastupom učenika na priredbi za građanstvo i učenike povodom obilježavanja Dana Zdravih gradova.

Možemo s ponosom reći da smo jedinstvena osnovna škola u Republici Hrvatskoj jer svi naši učenici, osim akademskih postignuća, po završetku škole, nauče i plesati. Naime jedan od osnovnih ciljeva ovog Projekta je uključenost svih učenika te je njegova realizacija planirana Školskim kurikulumom i Godišnjim planom i programom Škole.

Projektom je do sada bilo obuhvaćeno preko 1100 učenika.

Njegova kvaliteta prepoznaje se u kontinuitetu njegovog trajanja kao i činjenici da su ga preuzele osnovne i srednje škole iz okruženja.

Projekt se ostvaruje uz financijsku podršku Povjerenstva „Zajedno protiv ovisnosti“ Grada Poreča, Fonda Zdravi grad Poreč i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

S.T. Balaž, pedaogoginja,  S. Uzelac, pedagoginja, G.V. Jugovac, psihologinja

Fotografije smiley

 
Obavijest roditeljima!!!


Kalendar Događanja
21.07.2017. 09:08
21. srpnja - Dan borbe protiv pokusa na životinjama
Procjenjuje se da se 12,1 milijun životinja, uključujući miševe, zečeve, ne-ljudske primate, pse, mačke i ribe, i nadalje svake godine koristi u laboratorijima diljem Europske unije za različite svrhe, od kojih većina nije izravno povezana s medicinskim napretkom. Stoga se svake godine na današnji dan obilježava Dan borbe protiv pokusa nad životinjama.

11.07.2017. 10:22
11. srpnja - Svjetski dan stanovništva
Svjetski dan stanovništva slavi se svake godine 11. srpnja, s ciljem podizanja svijesti o globalnim pitanjima stanovništva. Ujedinjeni narodi proglasili su 11. srpnja 1989. godine Svjetskim danom stanovništva (dan kad je ukupna svjetska populacija dosegla razinu od pet milijardi ljudi) kako bi se ukazalo na hitnost i važnost populacijskih pitanja u kontekstu općih razvojnih planova i programa te na potrebu pronalaženja rješenja na ta pitanja.

Poreština - Kulturne zanimljivosti
23.07.2017. 09:25
Više od 140 građana pristupilo besplatnom dermatološkom pregledu u Poreču
U subotu 22. srpnja, na plaži Pical u Poreču, više od 140 građana pristupilo je besplatnom dermatološkom pregledu koji se održao u sklopu dm-ove kampanje “Sunce sja tamo gdje smo mi!”. Dr. med. Domagoj Ćužić pregledavao je madeže i promjene na koži te je 34 pregledanih uputio na daljnje pretrage, od toga 19 zbog atipičnih […] The post Više od 140 građana pristupilo besplatnom dermatološkom pregledu u Poreču appeared first on Poreština.info news portal.

22.07.2017. 11:53
Energični Red Hot Chili Peppers Real Tribute oduševio porečku publiku
U petak navečer je odličnim nastupom Red Hot Chilli Peppers Real Tribute benda, službeno otvorena prva večer World Stage programa. Energični dečki iz Vojvodine koncert su otvorili poznatim hitom Aeroplane, a porečka ih je publika na prepunoj Rivi dočekala ovacijama. Već nakon prve pjesme publika nije krila oduševljenje, a kostimiranim nastupom i odličnim repertoarom ovi […] The post Energični Red Hot Chili Peppers Real Tribute oduševio porečku publiku appeared first on Poreština.info news portal.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju