preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 > Oš Poreč

ZAVIČAJ U SRCU ŠKOLE

Autor: Kristina Lijović, 16. 5. 2017.

Učenici OŠ Poreč aktivno su se uključili u zanimljiv i poučan projekt „Škole u srcu zavičaja“.

Tijekom   školske godine 2016./2017. marljivi učenici pod vodstvom učitelja i učiteljica kroz različite su aktivnosti  upoznali   raznovrsne sadržaje materijalne i nematerijalne kulturne baštine našeg zavičaja.

Proučavali su istarske narodne napjeve, naučili ih pjevati, te su ih i snimili na CD. Izradili su čabecedu, memory i puzzle s ciljem upoznavanja i očuvanja zavičajnog govora. Raznim likovnim tehnikama oblikovali su kažune, mozaike i  „sprte“ .  Vrijedne vezilje uspješno su izvezle „kušine“,  salvete i ukrasne kuhinjske krpe.

U izradi projekta od neprocjenjive je važnosti bila nesebična  pomoć roditelja, nona i nonića.  Pomogli su pri izradi krpenih lutaka, ručnom radu, pričali o zanimanjima tipičnima za zavičaj, poučavali djecu   igrama, pjesmama  i plesovima zavičaja.

U noninoj „kužini“  đaci su uz pomoć roditelja ispekli  fine fritule. Dobri  nono  primio je djecu  na svoju barku, poveo ih u ribolov  i naučio ih nazive riba na zavičajnom govoru.  Učenici viših razreda prevodili su priču sa zavičajnoga na standardi i strani jezik ,  učili su o domaćinskim poslovima, te proučavali kulturno povijesne spomenike grada Poreča. Proveden je i nagradni natječaj za najbolju pjesmu i prozni uradak na zavičajnom govoru na kojega se odazvalo mnogo učenika nižih i viših razreda. Najuspješniji radovi poslani su na natječaj mladih pjesnika Čakavskog sabora u Žminju, „Di ČA slaje zvoni“,te su dvije pjesme naših učenika objavljene i uvrštene u Zbornik dječjih radova.  

28.04.2017. u OŠ Vladimira Nazora u Vrsaru, održana je prezentacija projekata zavičajne nastave istarskih osnovnih škola „Škole u srcu zavičaja“.  Sudjelovalo je 30 škola.  Svaka škola izložila je svoje uratke i predstavila svoj rad prezentacijom na pozirnici u trajanju od 3 minute.

Našu školu predstavili učenici i učenice Jakov Poropat, Anja Legović Dora Rajko,  Alex Terlević,  Doris Devčić i Vita Kanjuh u pratnji učiteljica Davorke Škarice i Marije Selar, te učitelja Marka Ritoše.  Prezentirali su  zavičajni projekt naše škole na videu koji je izrađen pomoću programa movie maker-a  i na taj način pokazali  sve što su naši učenici tijekom godine naučili i osmislili.

Sudjelujući u završnoj priredbi prezentacije projekata Istarske županije,  i učenici i učitelji osjećali su se ponosno i zadovoljno jer su  bili dio velikog i  kreativnog projekta važnog za našu školu i zavičaj.  Spoznali su važnost tradicionalnih običaja,  divili  se kreativnim radovima drugih škola i družili  sa sudionicima festivala.

I za kraj;

„ Ma nan je bilo lipo!  Da bimo  i  k litu, Bog daj!“

                                           Učitelji:  Selar Marija, Škarica Davorka, Ritoša Marko
Kalendar Događanja
28.07.2017. 08:09
28. srpnja - Svjetski dan borbe protiv hepatitisa
Hepatitis je bolest koja ubija gotovo kao i AIDS s oko 1,4 milijuna smrti na godinu, objavila je u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija WHO u povodu Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja.

21.07.2017. 09:08
21. srpnja - Dan borbe protiv pokusa na životinjama
Procjenjuje se da se 12,1 milijun životinja, uključujući miševe, zečeve, ne-ljudske primate, pse, mačke i ribe, i nadalje svake godine koristi u laboratorijima diljem Europske unije za različite svrhe, od kojih većina nije izravno povezana s medicinskim napretkom. Stoga se svake godine na današnji dan obilježava Dan borbe protiv pokusa nad životinjama.

Poreština - Kulturne zanimljivosti
28.07.2017. 09:58
Obavijest roditeljima – su/financiranje troškova kupnje udžbenika i radnih bilježnica u 2017. godini
Grad Poreč-Parenzo će i ove godine su/financirati troškove kupnje udžbenika i  radnih bilježnica za obavezne nastavne predmete za najosjetljivije obitelji u Poreču, učenicima osnovnih i srednjih škola. Obavezni nastavni predmeti u srednjoj školi su predmeti koje škola odredi kao obavezne, a što ovisi o programima koji se u školi izvode.  Pravo na su/financiranje kupnje udžbenika […] The post Obavijest roditeljima – su/financiranje troškova kupnje udžbenika i radnih bilježnica u 2017. godini appeared first on Poreština.info news portal.

28.07.2017. 09:49
Tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku
U nedjelju 30. srpnja 2017. godine će se s početkom u 11.00 sati održati tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku kraj Baderne uz prigodni program. Susret se održava u povodu 74. obljetnice odlaska prve veće organizirane grupe dragovoljaca iz ovog dijela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. Sa Rušnjaka su […] The post Tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku appeared first on Poreština.info news portal.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju