preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 > Oš Poreč
VIJESTI

ZAVIČAJ U SRCU ŠKOLE

Autor: Kristina Lijović, 16. 5. 2017.

Učenici OŠ Poreč aktivno su se uključili u zanimljiv i poučan projekt „Škole u srcu zavičaja“.

Tijekom   školske godine 2016./2017. marljivi učenici pod vodstvom učitelja i učiteljica kroz različite su aktivnosti  upoznali   raznovrsne sadržaje materijalne i nematerijalne kulturne baštine našeg zavičaja.

Proučavali su istarske narodne napjeve, naučili ih pjevati, te su ih i snimili na CD. Izradili su čabecedu, memory i puzzle s ciljem upoznavanja i očuvanja zavičajnog govora. Raznim likovnim tehnikama oblikovali su kažune, mozaike i  „sprte“ .  Vrijedne vezilje uspješno su izvezle „kušine“,  salvete i ukrasne kuhinjske krpe.

U izradi projekta od neprocjenjive je važnosti bila nesebična  pomoć roditelja, nona i nonića.  Pomogli su pri izradi krpenih lutaka, ručnom radu, pričali o zanimanjima tipičnima za zavičaj, poučavali djecu   igrama, pjesmama  i plesovima zavičaja.

U noninoj „kužini“  đaci su uz pomoć roditelja ispekli  fine fritule. Dobri  nono  primio je djecu  na svoju barku, poveo ih u ribolov  i naučio ih nazive riba na zavičajnom govoru.  Učenici viših razreda prevodili su priču sa zavičajnoga na standardi i strani jezik ,  učili su o domaćinskim poslovima, te proučavali kulturno povijesne spomenike grada Poreča. Proveden je i nagradni natječaj za najbolju pjesmu i prozni uradak na zavičajnom govoru na kojega se odazvalo mnogo učenika nižih i viših razreda. Najuspješniji radovi poslani su na natječaj mladih pjesnika Čakavskog sabora u Žminju, „Di ČA slaje zvoni“,te su dvije pjesme naših učenika objavljene i uvrštene u Zbornik dječjih radova.  

28.04.2017. u OŠ Vladimira Nazora u Vrsaru, održana je prezentacija projekata zavičajne nastave istarskih osnovnih škola „Škole u srcu zavičaja“.  Sudjelovalo je 30 škola.  Svaka škola izložila je svoje uratke i predstavila svoj rad prezentacijom na pozirnici u trajanju od 3 minute.

Našu školu predstavili učenici i učenice Jakov Poropat, Anja Legović Dora Rajko,  Alex Terlević,  Doris Devčić i Vita Kanjuh u pratnji učiteljica Davorke Škarice i Marije Selar, te učitelja Marka Ritoše.  Prezentirali su  zavičajni projekt naše škole na videu koji je izrađen pomoću programa movie maker-a  i na taj način pokazali  sve što su naši učenici tijekom godine naučili i osmislili.

Sudjelujući u završnoj priredbi prezentacije projekata Istarske županije,  i učenici i učitelji osjećali su se ponosno i zadovoljno jer su  bili dio velikog i  kreativnog projekta važnog za našu školu i zavičaj.  Spoznali su važnost tradicionalnih običaja,  divili  se kreativnim radovima drugih škola i družili  sa sudionicima festivala.

I za kraj;

„ Ma nan je bilo lipo!  Da bimo  i  k litu, Bog daj!“

                                           Učitelji:  Selar Marija, Škarica Davorka, Ritoša Marko
 

JELOVNICI
Sportska dvorana Žbandaj
Priloženi dokumenti:
Pravilnik.pdf
Poziv.pdf

Raspored sati
Raspored zvona
CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju