preskoči na sadržaj

Osnovna škola Poreč

 > Oš Poreč

Dan Materinjeg jezika

Autor: Kristina Lijović, 8. 5. 2017.

Na dan Materinjeg jezika 21. veljače 2017. učiteljice engleskog jezika Dunja Klarić i Sara Dželili organizirale su radionicu za učenike 7. d i 7. e razreda. U goste su pozvale Daliborku Škofić, učiteljicu OŠ Tar koja je na čakavskom narječju ispričala priču o mužu koji prigovara ženi da ništa ne radi i da su ženski poslovi jednostavni te da ih svatko može raditi. 

Žena je zato predložila da se zamijene na jedan dan i da ona radi u polju, a muž kod kuće. I tako je muž otkrio da ne treba podcjenjivati tuđi posao.

Učenici su odslušali priču, a zatim su učenici koji govore čakavsko narječje objasnili nepoznate riječi ostalim učenicima. Nakon toga smo priču prepričali na hrvatskom jeziku i s hrvatskog preveli na engleski jezik. Nije ostalo samo na tome. Porazgovarali smo i o podjeli poslova te zaključili da nema muških i ženskih poslova.

Učenici su izradili i rječnik izraza na čakavskom narječju, hrvatskom i engleskom jeziku, te postere s kojih se priča može pročitati u originalu na čakavskom, te u prijevodu na hrvatski i engleski jezik.

Fotografije smiley

 
Kalendar Događanja
28.07.2017. 08:09
28. srpnja - Svjetski dan borbe protiv hepatitisa
Hepatitis je bolest koja ubija gotovo kao i AIDS s oko 1,4 milijuna smrti na godinu, objavila je u Ženevi Svjetska zdravstvena organizacija WHO u povodu Svjetskog dana borbe protiv hepatitisa koji se obilježava 28. srpnja.

21.07.2017. 09:08
21. srpnja - Dan borbe protiv pokusa na životinjama
Procjenjuje se da se 12,1 milijun životinja, uključujući miševe, zečeve, ne-ljudske primate, pse, mačke i ribe, i nadalje svake godine koristi u laboratorijima diljem Europske unije za različite svrhe, od kojih većina nije izravno povezana s medicinskim napretkom. Stoga se svake godine na današnji dan obilježava Dan borbe protiv pokusa nad životinjama.

Poreština - Kulturne zanimljivosti
28.07.2017. 09:58
Obavijest roditeljima – su/financiranje troškova kupnje udžbenika i radnih bilježnica u 2017. godini
Grad Poreč-Parenzo će i ove godine su/financirati troškove kupnje udžbenika i  radnih bilježnica za obavezne nastavne predmete za najosjetljivije obitelji u Poreču, učenicima osnovnih i srednjih škola. Obavezni nastavni predmeti u srednjoj školi su predmeti koje škola odredi kao obavezne, a što ovisi o programima koji se u školi izvode.  Pravo na su/financiranje kupnje udžbenika […] The post Obavijest roditeljima – su/financiranje troškova kupnje udžbenika i radnih bilježnica u 2017. godini appeared first on Poreština.info news portal.

28.07.2017. 09:49
Tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku
U nedjelju 30. srpnja 2017. godine će se s početkom u 11.00 sati održati tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku kraj Baderne uz prigodni program. Susret se održava u povodu 74. obljetnice odlaska prve veće organizirane grupe dragovoljaca iz ovog dijela Istre u narodnooslobodilačku borbu pod vodstvom narodnog heroja Joakima Rakovca. Sa Rušnjaka su […] The post Tradicionalni susret boraca i građana na Rušnjaku appeared first on Poreština.info news portal.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola Poreč / K. Huguesa 7 , HR-52440 Poreč / os-porec.skole.hr / ured@os-porec.skole.hr
preskoči na navigaciju